Krimifan invasion – dag 5: Ser min røv stor ud i den kjole???

Med ærlighed kommer man længst, selv om det nogle gange godt kan gøre ondt 🙂

Det samme gælder for anmeldelser. Når jeg anmelder en bog, er det en hudløs ærlig mening, som kommer på bordet, og hvis ikke man kan tåle det, så burde man nok ikke vælge et erhverv, hvor man uundgåeligt vil komme i søgelyset.

Anna Grue fortalte mig engang, “at man skal ikke være forfatter, hvis ikke man kan tåle kritik. For uanset hvad, vil der altid være nogen derude, som ikke kan lide din bog. Og det er benhårdt.”  

Men derfor må man som anmelder også være en smule barmhjertelig. Husk på, at en bog er et produkt skabt udfra en forfatters drøm, en mening/holdning eller hvad der ellers måtte være springbrættet for bogen, men uanset hvad, så ligger der mange timer bag og ofte også en lille del af forfatteren selv. Derfor mener jeg, at det er ok at kritisere uden at svine til. Det er ok at tilkendegive, at plottet var ringe, skrivestilen amatør-agtig, oversættelsen for dårlig eller fortællingen simpelthen kedelig, men det skal gøres på en saglig måde.

En anmeldelse bliver kun bedre af at blive gjort personlig. Hvis jeg fx har bevæget mig ud i en genre, som jeg kender dårlig, eller tidligere har haft dårlige erfaringer med, så er det det først jeg tilkendegiver, inden jeg ytrer min mening. På denne måde kan læseren sortere i, om denne finder min anmeldelsen brugbar.

Skyggerummet-642x1024Jeg har også oplevet, at forfattere har reageret på mine anmeldelser, og det er altid dejligt med respons. Jeg har fuld forståelse for de forfattere, som forsøger at argumentere for deres bogs handling, MEN jeg mener ikke, at en bog er god nok, hvis den kræver en personlig detaljeret opfølgning med redegørelse for handlingen af forfatteren. Hvis ikke jeg kan læse det i bogen, så er det ikke godt nok.

I dag skal vi have fundet 5 anmeldere af Jan-Erik Fjell’s 2. bog i serien om Kriminalkommisæren Anton Brekke. Jeg er så småt begyndt på bogen og det lover godt. Det mener min blogger-kollega Jan Findal bestemt også, og her kan du læse hans anmeldelse, samt lidt om bogen.

For at deltage i lodtrækningen skal du blot melde dig på Krimifan’s opslag på Facebook. Det er 5 e-bøger vi udlodder, og du skal anmelde bogen på Krimifan.dk senest til udgivelsen den 23. august.

/Rikke 🙂

2 thoughts on “Krimifan invasion – dag 5: Ser min røv stor ud i den kjole???

 1. Ebbe Madsen siger:

  Gode overvejelser over det at anmelde og være anmelder og dyb respekt for din respekt af forfatteren og den tid og energi, der er brugt på at skrive romanen.

  Like

  • rikkeandrup siger:

   Kære Ebbe,
   Mange tak og velkommen til…
   Min tanke er simpel; vær mod andre, som du gerne vil have, at de skal være mod dig….ærlig! 🙂 At være forfatter er et håndværk, som jeg nærer dyb respekt for.
   /Rikke

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s