Stille!!! Jeg lytter…

Lytter du til lydbøger? Det spørgsmål er jeg ofte blevet stillet, og svaret er ja!

Jeg lytter til lydbøger, når ikke jeg har mulighed for at sætte mig ned med en bog. Jeg har jo også et hjem og en familie at passe, så jeg kan ikke ligge og drive den af med mine højtelskede bøger hele dagen lang.

Typisk lytter jeg til lydbøger, når jeg løbetræner, cykler, laver mad, laver havearbejde, stryger tøj eller ordner vasketøj. Det er sket adskillige gange, at én af børnene har kaldt på mig flere gange, for så til sidst at skræmme livet ud af mig ved pludselig at stå ved siden af mig og forarget sige: “Hørte du ikke, at jeg kaldte…???”

Lige for tiden lytter jeg til en Karin Slaughter-krimi. Oplæseren har en fantastisk stemme og gør oplevelsen helt fuldendt. Jeg tror faktisk, at jeg kunne finde på at vælge lydbøger kun udfra, at hun er oplæseren. Desværre har jo også hørt bøger, hvor oplæseren enten ikke kunne finde ud af at udtale navn eller steder korrekt, eller læste helt uden indlevelse. Det har stor betydning for mig, om jeg kan lide oplæserens stemme og måde at læse op på…

Men så kan jeg også virkelig lade mig rive med…forleden var jeg ude at løbe og fortællingen nåede til et virkelig barsk og sørgeligt punkt, og jeg tog mig selv i at løbe med tårer i øjenene. Andre gange er jeg kommet til at smile eller ligefrem grine højt, mens jeg lyttede.

Selvfølgelig er en lydbog slet ikke det samme, som selv at læse. Man kan hele tiden være fokuseret og følge med. Blot få sekunders uopmærksomhed…og så kan man have mistet en helt – og måske vigtig – sætning…

Hvad med dig? Kan du lytte en lydbog???

lydbog

6 thoughts on “Stille!!! Jeg lytter…

 1. Hans siger:

  Jeg har også hørt “Jagten på Atlantis” og min datter har hørt “Enya”, som vi ikke kan undgå at høre brudstykker af og her lyder hun også rigtig god.
  Jeg synes det afhænger af hvilken stemning bogen er til – fx. kan jeg godt lide Peter Bøttger til krimi og Esben Hansen i “Skyggens lærling” og “Jordens søjler. I øjeblikket hører jeg Jo Nesbø, hvor Bent Otto Hansen også gør et rigtig godt arbejde.
  Jeg bruger i øvrigt også lydbøger til at falde i søvn med – jeg synes, det er perfekt hvis jeg ikke kan sove fordi jeg ligger og gennemgår arbejdsdagens udfordringer – så får en lydbog tankerne på afstand og jeg falder i søvn. Så kan jeg jo altid tracke tilbage når jeg kommer ud i bilen :o)

  Like

  • rikkeandrup siger:

   Det eneste tidspunkt jeg har dårlige erfaringer med at høre lydbøger er netop når jeg skal sove. Jeg har en gammel Ipod, som ikke er så nem at spole på, og så duer det ikke når jeg falder i søvn til bogen 😀

   Like

 2. Hans Juliussen siger:

  Jeg er stor forbruger af lydbøger, da jeg simpelthen ikke har tid til at læse. Jeg hører mest når jeg kører bil eller når familien er ved stranden – så kan jeg nemlig holde øje med børnene samtidig ;o).
  Jeg har hørt næsten alle lydbøgerne af Karin Slaughter – jeg har netop købt den nyeste “Forbryder” som er klar til turen til Italien. Jeg er helt enig med dig i at Louise Herbert er blandt mine favorit indlæsere.

  Like

  • rikkeandrup siger:

   Hej Hans,
   Velkommen til!!!
   Har du hørte flere af hendes indtalte bøger, eller kun Karin Slaughter’s? Jeg har ikke hørt andre, men det skal prøves…

   Oplæseren har utrolig stor betydning.
   Jeg hørte “De hængte hunde”, som i første udgivelse var ekstremt dårlig. Flere gange læste han forkert, udtalte bynavne forkert og man kunne høre når han bladrede i bogen. Det var vildt irriterende og jeg var ved at give op flere gange. Bogen var jo ok, men oplæseren ødelagde hele oplevelsen. Bagefter kunne jeg ikke lade være med at skrive til forfatteren og han forklarede også, at “det var en ommer”…
   /Rikke

   Like

 3. Ditte siger:

  Jeg har lyttet til enkelte lydbøger, og gad virkelig godt være bedre til det. Men som du selv siger, så kræver det virkelig meget koncentration, og jeg kan være ukoncentreret i flere minutter. Må nok bare øve mig lidt mere.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s