Bjarni Åkesson Filholm – lokal forfatter med forkærlighed til Bornholm, Færøerne og pigtrådsmusik

Bjarni Åkesson Filhom er født i Vestmanna på Færøerne, opvokset på Bornholm og uddannet i København. I dag er han ansat, som bibliotekar på Hjørring Bibliotek, hvor han efterhånden er fast inventar. Bjarni har været på bibliotektet i al den tid jeg kan huske, og han og biblioteket danner en helhed. Han er, som de fleste bibliotekarer, stille og rolig, men samtidig er han altid interesseret og klar på en lille sludder. Og når han kommer gående i sin habitjakke tilsat et stribet, strikket tørklæde, ser jeg ham tydeligt fra bogen “Fraklip” og de glade tressere.

Bjarni Åkesson FilholmBjarni har efterhånden udgivet en del bøger og er nu tilknyttet  Polyteknisk Forlag i København, hvorfra hans bøger forhandles. Han har skrevet og fået udgivet en lang række bøger (siden 1996 og videre frem), mest faglitteratur om færøsk historie/søfartshistorie, samt en par essaysamlinger og lidt diverse om musik.

“Fraklip” er en relativ ubekymret beretning om at blive voksen, skrevet med let pen med mange fællestræk og lån fra hans egen studietid i København i 1970’erne.
Det er en selvstændig fortsættelse til en roman “Lykkepust fra Liverpool”, som han udgav i 2004 på Forlaget Nautilus og foregår på Bornholm i de glade tressere. http://www.forlagetnautilus.dk/Romaner.htm

“Fraklip” kan sagtens læses uden at have læst den foregående roman.

Fraklip af Bjarni Åkesson Filholm

Fraklip“Og Sverri, din lange naive bonderøv. Hav det sjovt, mens du er her i København og lad være med at forpligte dig på nogen måde.  Hav det sjovt, også selv om du kommer til at såre nogen eller mange. Det betyder jo ingenting, og jo senere man havner i borgerlig forloren idyl, des bedre…”

3 stjerner

Fraklip! Tænk sig, at man kan bruge et enkelt ord, som er så fyldestgørende for bogens eksistens. Bogen indholder masser af fraklip fra Sverri’s sidste tid på Bornholm inden han rejser til København for at studere. Det er fraklip om kærligheden til musikken, kvinderne, studierne, vennerne, Bornholm, Færørerne og livet i København.

Brudstykkerne gør, at bogen læses i high-speed. Der bruges ikke krudt på lange eftertænksomme betragtninger, men i stedet får vi de minder, som har hængt ved. Det er sjovt at læse en bog på den måde, men det giver ikke mig et dybere tilhørsforhold til hovedpersonen. Derfor lader jeg mig i stedet for underholde og lader følelserne ligge. Og budskabet går ind…jeg får et indblik i en tid, som ligger før min, men som bekræfter så meget. Jeg får glimt af stoffer, hippier, demonstrationer, The Beatles og lilla stofbleer. Jeg er hengivet til de glade tressere og finder det ganske underholdende.

Sproget er simpel og ligetil. Siderne er korte – altså lidt tekst på hver, og du skal derfor ikke forventet natlæsning til ret mange dage. Desværre indeholdt bogen en del skrivefejl og manglende ord, som generede mig.

Jeg elsker coveret, hvor en yngere Bjarni optræder og helt klart symboliserer Fraklip eminent.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s