Anmeldelse: Henrietta Lacks udødelige liv

20130106-120913.jpg

Kombinationen af faglitterært viden omkring forskningen af celler og det menneskelige bagland, som er hele grundlaget, skaber en fængslende kontrast og holder hele tiden læseren til ilden.

Henrietta Lacks og hendes families historie strækker sig tilbage til det 19. århundrede og fortæller om slaverne og frem til det moderne samfund i dag. Det er fascinerende og dog skræmmende historier, som familiemedlemmerne kan fortælle. Det var et samfund så fjernt fra vores, at vi kun kan genkende det fra filmens verden. Men det var en realitet og så barsk, som det kunne være, var det også tydeligt, at der dengang fandtes et sammenhold, som de færreste kender til i dag.

Slægtningens historier, som vi får del i, er betagende og med til at skabe sjæl i bogen. Måden de er genfortalt på, bevidner om, et gennem årerne, tættere forhold mellem slægtningene og forfatteren og bringer så mange følelser og så meget dybde i bogen.

Nogle læsere af bogen har kritiseret den for at handle for meget om Henrietta Lacks familie. Men hendes børn og familie henstod i total uvished i over 20 år (!) om, at deres mors celler blandt andet var med til at opfinde en poliovaccine, samt at hendes celler var blevet solgt hele verden over lige side 1951 og frem til i dag. Hendes celler findes på et hvert forskningslaboratorie med respekt for sig selv. Er der så noget forkert i at fortælle familiens historie?

Og hvilken fascinerende historie det er. Familiemedlemmerne virker ret spøjse og tilføjer bogen en humoristisk vinkel, selv om det ikke er bevidst. Børnene af Henrietta Lacks fremstår som naive, uintelligente og meget opfarende, men forfatteren bag bogen får et godt tag på dem og tegner et kærligt billede af dem hver især.

Den faglitterært del af bogen er mindst lige så fascinerende, men de uhørligheder, som fandt sted, er chokerende og umenneskelige. Læseren får et lille indblik i videnskabens verden på en lærerig, men i en forståelig version. Der veksles hele tidem imellem den faglitterære viden og den historiske fortælling og således keder læseren sig aldrig, men underholdes hele bogen igennem.

20130109-224443.jpg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s