E-books

Det kan godt være at e-bøgerne ikke tager plads i bogreolen, men der er ingen tvivl om, at de vinder mere og mere frem. Lige såvel som flere og flere læser deres aviser, magasiner og reklamer på nettet fremfor det trykte produkt. Men jeg tror og håber på, at der altid vil være et marked for den printede bog. Det kan godt være, at e-bogen ikke fylder ret meget, den er ofte billigere, og du kan have hele din bogreol med dig på ferie, men den vil aldrig kunne opnå samme status, som en slidt paperback med æselører eller én, der lugter støvet og, hvor siderne er gulnet af årerne, eller mine favoritter; bøger, der er gået i arv eller, hvor forfatteren har skrevet en hilsen til ejeren. Simpelthen bøger med sjæl – det kan du aldrig få proppet ind i en digital bog.

Hvordan er så selve læse oplevelsen? De sidste to bøger, som jeg har læst, har netop været e-bøger. Indtil nu har jeg undgået dem lidt og i stedet foretrukket at gå op opdagelse i min bogreol, men nu var tiden inde for at følge lidt med trenden – og så har jeg også lidt bedre grundlag for eventuel kritik.

Helt ærligt, så var det jo ikke så slemt og efter et par sider levede jeg mig så meget ind i bogen og formatet, at jeg flere gange tog mig selv i at ville tjekke coveret af bogen, men i stedet kom til at vende min Ipad. Det var lidt komisk. De eneste ulemper, som jeg umiddelbart kom frem til, var, at det ikke er lige så hurtigt at bladre tilbage i bogen og søge noget information, at det kan være svært at sidde på terassen i solskin og læse på grund af genskin (det problem er så vidt jeg har forstå løst på Sony og Kindle) og så er det altså bare ikke det samme at falde i søvn henover en Ipad, som henover en bog. Desuden er der jo en kæmpe marked af bøger, som ikke ellers ville være til at komme i nærheden af. Rigtig mange engelske bøger koster næsten ingenting, og så er de nemne og hurtige at downloade til din e-reader. Så kommer du en aften til at mangle en bog, så kan du skaffe dig den i løbet af 10 minutter – uden at rejse dig fra sofaen. Ellers var det en god læse oplevelse, og jeg har bestemt ikke afskrevet e-bøgerne, men dog kun som et supplement.

Her er min anmeldelse af den sidste bog, som jeg læste på en e-reader:

 • Udgivelsesdato: 19.04.2012
 • Forlag: People’s Press
 • Antal sider: 327
 • Format: E-book
 • Originalsprog: Svensk

Beskrivelse: Retsmedicineren Ella Andersson får en opgave af en international organisation der jager krigsforbrydere, da de har brug for en – second opinion? på en sag om to ældre mænds dødsfald i New York. Sagen har tråde helt tilbage til koncentrationslejrene under Anden Verdenskrig, og det viser sig den også har forbindelser til Ella’s egen fars historie.De konklusioner Ella gør på obduktionerne følges nøje af flere ukendte parter, og nogle af dem er villige til at gå meget langt for at nå de mål de har sat sig. Så Ella må modvilligt indse at hun ikke længere kan have en anonym tilværelse ved obduktionsbordet. Nogle følger nøje hver eneste skridt hun tager.I Causa Mortis flettes nutidens Sverige, krigstidens Tyskland, Ella Anderssons egen familiehistorie og hendes fars forsvindende, sammen, i hændelser, der tvinger Ella til at stille spørgsmål, der ryster hele hendes tilværelse. Hvem er hun selv? Hvem er hendes far? Og hvad skete der med Ellas mormor, den iskolde kvinde, under krigen? Causa mortis er den latinske betegnelse for dødsårsag.

Min anmeldelse: Bogen springer hele tiden i tid og personer og gør det svært at holde rede på handlingen. Der er utrolig mange personligheder at holde styr på og jeg måtte flere gange stoppe op og tænke “Hvem er det nu lige?” Alt for mange unødvendige personer spillede en rolle og gjorde det svært at holde fokus. Selve handlingen var ikke noget særligt og den sidste del af bogen pligtlæste jeg. Det er muligt, at jeg ville syntes bedre om bogen, hvis jeg havde læste den første af slagsen, men det ændrer ikke på det faktum, at forfatteren hele tiden springer i tid og sted. Jeg har uden tvivl læst bedre krimier.

One thought on “E-books

 1. Peter Weng siger:

  Jeg har læst en del e-bøger nu og er helt enig i Rikkes oplevelser. Det går helt fint og gør ikke ondt. Jeg læser via en Kindle-app på min smartphone og er glad for det. Hurtigt at downloade (bruger meget at hente smagsprøver) og er meget billigt (jeg køber på Amazon.com).
  Det er rigtig godt at læse e-bøger i sengen. Lyset er meget bedre (har aldrig fået installeret ordentligt lys i soveværelset) og jeg kan ændre skriftstørrelsen efterhånden som jeg bliver mere søvnig – helt fantastisk praktisk!
  Så alt i alt er jeg meget glad for e-bøger. Jeg har selvfølgelig 5-7 forfattere jeg stadig vil købe 1. udgaver af (i papir forstås) men e-bøger fungerer fint og giver lige så store læseoplevelser som papirudgaver.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s